K。IK KULINARNY


Cymes
Dania rybne


"Karp w piwie,,

Sk豉dniki: 1,5 kg karpia, 10 cebuli, 2 pory, 0,5 l jasnego piwa, 2 造磬i pikantnej musztardy, 3 z帳ki czosnku, 1 szklanka 鄉ietany, s鏊. Przygotowanie: Sprawionego karpia pokroi na dzwonka, opr鏀zy sol, pieprzem i obsma篡. U這篡 na 瘸roodpornym p馧misku, ob這篡 ma造mi cebulkami na przemian z talarkami pora, posypa posiekanym czosnkiem. Piwo wymiesza z musztard i zala ryb. Dusi ok. 1 godz., pilnuj帷, aby ryba si nie rozpad豉. Pod koniec duszenia pola 鄉ietan.

................................... 篡cz smacznego.


Dlaczego warto je嗆 ryby

Zawieraj witaminy A, D i E, kt鏎e zapobiegaj tworzeniu szkodliwych wolnych rodnik闚 przez co zmniejszaj ryzyko nowotwor闚.
S 廝鏚貫m cennego i 豉two przyswajalnego bia趾a zawieraj帷ego takie aminokwasy, kt鏎ych organizm nie jest w stanie wytworzy sam.
Zapobiegaj anemii i wspomagaj prawid這wy rozw鎩 dzi瘯i wysokiej zawarto軼i witaminy A i D (du瞠 ich ilo軼i wyst瘼uj w 郵edziu, sardynce, w璕orzu, 這sosiu i makreli) oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie: B1, B2, B6, B12 oraz PP, a tak瞠 minera堯w: 瞠laza (g堯wnie w 郵edziu i sardynce), fosforu, selenu, magnezu, wapnia i jodu.
Ryby zawieraj niezwykle cenne kwasy Omega-3, kt鏎ych nie potrafi wyprodukowa nasz organizm.
.