K¡CIK KULINARNY


Cymes
Dania rybne


"Karp w piwie,,

Sk³adniki: 1,5 kg karpia, 10 cebuli, 2 pory, 0,5 l jasnego piwa, 2 ³y¿ki pikantnej musztardy, 3 z±bki czosnku, 1 szklanka ¶mietany, sól. Przygotowanie: Sprawionego karpia pokroiæ na dzwonka, oprószyæ sol±, pieprzem i obsma¿yæ. U³o¿yæ na ¿aroodpornym pó³misku, ob³o¿yæ ma³ymi cebulkami na przemian z talarkami pora, posypaæ posiekanym czosnkiem. Piwo wymieszaæ z musztard± i zalaæ rybê. Dusiæ ok. 1 godz., pilnuj±c, aby ryba siê nie rozpad³a. Pod koniec duszenia polaæ ¶mietan±.

................................... ¿yczê smacznego.


Dlaczego warto je¶æ ryby

Zawieraj± witaminy A, D i E, które zapobiegaj± tworzeniu szkodliwych wolnych rodników przez co zmniejszaj± ryzyko nowotworów.
S± ¼ród³em cennego i ³atwo przyswajalnego bia³ka zawieraj±cego takie aminokwasy, których organizm nie jest w stanie wytworzyæ sam.
Zapobiegaj± anemii i wspomagaj± prawid³owy rozwój dziêki wysokiej zawarto¶ci witaminy A i D (du¿e ich ilo¶ci wystêpuj± w ¶ledziu, sardynce, wêgorzu, ³ososiu i makreli) oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie: B1, B2, B6, B12 oraz PP, a tak¿e minera³ów: ¿elaza (g³ównie w ¶ledziu i sardynce), fosforu, selenu, magnezu, wapnia i jodu.
Ryby zawieraj± niezwykle cenne kwasy Omega-3, których nie potrafi wyprodukowaæ nasz organizm.
.